Sunday, March 11, 2007

Yunan Medeniyetleri

İlk olarak M.Ö. VII. binyilda yerleşilen, o tarihten başlanarak artarda göç dalgalarına uğrayan Yunanistan topraklarına, M.Ö. II. binyıl başlarında, ilk Hint-Avrupalı istilacılar (ilk Helenler ya da Akhalar) yerleştiler.M.Ö.1600'e doğru ortaya çıkan, niteleyici özelliklerinden başlıcalarını Girit'ten alan Mykenai Uygarlığı, II. binyıl sonuna doğru Dorlar'ın istilasıyla apansızın sona erdi.Dorlar'ın istilasının başlattığı, "Yunan Ortaçağı" diye adlandırılan karanlık dönem (M.Ö. II. binyıl sonu - M.Ö.VIII.yy.) boyunca gerçekleşen toplumsal değişiklikler, eski Yunan dünyasına kendine özgü görünümünü kazandırdı.Birbiri ardına kurulan site devletlerde monarşinin yerini oligarşi rejimlerinin alması ve büyük toprak sahiplerinin halk üstünde baskıcı bir egemenlik kurmaları, siteler arasında bitmek tükenmek bilmeyen çekişmelerin yol açtığı savaşların, toplumsal adaletsizliğin acılarını daha da ağırlaştırdı.Bunun sonucunda Anadolu'ya yönelik büyük bir göç dalgasının başlamasıyla Doğu uygarlıklarıyla kurulan bu ilişkiden, yeni bir uygarlık doğdu ve Fenikeliler'den abecenin alınmasıyla hızla gelişti.Dorlar'ın istilasının izleriyse, M.Ö. VI. yy'a kadar sürüp gitti.

Pers İmparatorluğu'nun, Yunanistan'ın özgürlüğünü tehdit etmesi, en tehlikeli dönemlerde birçok sitenin biraraya gelmesini sağladıysa da, bütün sitelerin tek bir devlette biraraya gelmeleri hiçbir zaman gerçekleşmedi.Med Savaşları (M.Ö.490-M.Ö.479), Yunanlılar açısından başarıyla sona erdi ama bir yandan da kalıcı bir barış kurup, birleşemeyeceklerini ortaya koydu: Başarıda en çok payı bulunan Isparta ve Atina'nın, savaşların hemen ardından, üstünlük savaşma girişmeleri sonucunda Perslere karşı savaşan siteleri buyruğu altında toplayan Atina (Atina Konfederasyonu ya da Delos Birliği), çok geçmeden müttefikleri üstünde zorbaca bir egemenlik kurup, baskıyla yönetilen uyruklara dönüştürdü.Bu arada, aldığı yıllık vergiler ve Perikles'in dehası sayesinde, saygınlığını bütün Yunan dünyasına kabul ettirdi.

Ne var ki, öbür Yunan sitelerinin başkaldırmasıyla başlayan Peloponnes Savaşı (M.Ö.431-M.Ö.404), bir yandan Atina'nın üstünlüğüne son verirken, bir yandan da belirsiz bir dönemin hazırlayıcısı oldu.Bu dönem boyunca Isparta, savaştan sonra yeniden toparlanan Atina ve Thebai, üstünlüğü ele geçirmek için birbirleriyle çekiştilerse de, olumlu bir sonuç elde edemediler. Bu arada, söz konusu çekişmeden yararlanan Makedonyalı Philippos II, Demosthenes'in çabalarına karşın Yunanistan'ı egemenliği altına aldı (M.Ö.338) ve sınırlı bir iç özerklik dışında sitelerin bütün haklarını ortadan kaldırdı.

Oğlu Büyük İskender döneminde, Yunanistan'da demokrasi bütünüyle ortadan kalktıysa da, onun ölümüyle yeni bir dönem (Helenistik dönem) başladı.Söz konusu dönemde, Mısır'daki (Lagos sülalesi) ve Makedonya'daki (Antigonos sülalesi) sülaleler birbirleriyle çekişirlerken, Asya'daki Selefki (Seleukos) sülalesi, Anadolu'daki Yunan kentlerine egemenliğini kabul ettirdi.Yunanistan'ın batı kesimiyse Roma'nın etki alanına girdi (Taranto'nun alınması M.Ö.272). Sonunda Romalılar tarafından bir Roma eyaletine dönüştürülen (M.Ö.190) Yunanistan, o tarihten sonra yalnızca kültürel açıdan önemini sürdürdü.

DIONYSOS Aİki kez dünyaya gelen bir tanrıdır. Annesi Semele, babası Zeus'tur. Olympos'taki en kıdemsiz ve en gizemli tanrıdır. Yunanistan'da tanınıca çok etkilemiştir Yunan düşünce ve tapımını. Zeus, Dionysos dünyaya gelinceye kadar onu kendi uyluk kemiğinde saklamıştır. Üzüm, şarap ve tiyatro tanrısıdır. Kutsal hayvanı panterdir. Kutsal bitki ve ağaçlarıysa asma fidanı, sarmaşık, meşe ve çamdır.
ARTEMİS Zeus ve Leto'nun kızı, Apollon'nun ikiz kardeşidir. Vahşi hayvanların ve avın tanıçasıdır. Apollon gibi o da gümüş oklarla atış yapar. Bakire bir tanrıçadır. Erdemin, namusun simgesidir. Çocukların doğumlarını yönetir. Kutsal ağacı selvidir. Özellikle geyik olmak üzere tüm hayvanlar ona kutsaldır.
LİMOS AÇLIK TANRIÇASI
DİKE ADALET TANRIÇASI
SEMELE AHİRET TANRIÇASI
HESTİA AİLE FAZİLETLERİ TANRIÇASI
MOMOS ALAY VE HİCİV TANRIÇASI
ARTEMİS ANA TANRIÇA
ARİSTALOS ARICILIK TANRISI
EROS AŞK TANRISI
AFRODİT AŞK VE GÜZELLİK TANRIÇASI
ATALANTE AVCI KIZ
BENDİS AY TANRIÇASI
EİRENE BARIŞ TANRIÇASI
MİNEMOSYNE BELLEK TANRIÇASI
HERMES Zeus ve Maia'nın oğludur. Zeus'un habercisidir. Tanrıların en hızlısıdır. Kanatlı sandaletleri ve şapkası vardır. Bir de büyülü değnek taşır. Hırsızların ve ticaretin tanrısıdır. Yeraltı dünyasına ölüleri o götürür. Liri, kavalı, notaları, astronomiyi, ölçü birimlerini ve sporu icat etmiştir.
CERES BEREKET TANRIÇASI
POROS BEREKET TANRISI
OKEANOS BÜTÜN IRMAKLARIN BABASI SAYILAN TANRI
KİRKE BÜYÜCÜ TANRIÇA
AMPHİTRİTE DENİZ DİBİ TANRIÇASI
THETİS DENİZ TANRIÇASI
POSEİDON DENİZ TANRISI
SENTİNUS DUYGU TANRISI
EİLEİTHHYİA DOĞUMLARDA KADINLARA YARDIM EDEN TANRIÇA
FORNAKS FIRINLARIN TANRISI
ADONİS ERKEKLİK VE BEREKET TANRISI
HERA Zeus'un kızkardeşidir. Aynı zamanda Zeus'un karısıdır. Oceanus ve Tethys adlı Titanlar tarafından büyütülmüştür. Aile ocağının koruyucusu olarak büyük saygı görmüştür. Birçok mitolojik anlatı, Hera'nın kıskançlığından bahseder. Kutsal hayvanları inek ve tavuskuşudur. Argos, en sevdiği şehirdir. En ünlü tapınağı, Sisam adasındaki Heraidon'du.
PHANTASO FANTEZİ TANRISI
KAİROS FIRSAT TANRISI
THYPHON FIRTINA TANRISI
NYKS GECE TANRIÇASI
HEBE GENÇLİK TANRIÇASI
HYMENALOS GENÇLİK VE EVLENDİRME TANRISI
ANDROGEO MİNOS'UN OĞLU
URANOS GÖK TANRIÇASI
HELİOS GÜNEŞ TANRISI
APOLLON Müziğin sanatların ve şiirin tanrısıdır. Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşidir. Altın bir lir çalar. Gümüş bir yayı en uzağa o atabilir; okların tanrısıdır. Tıbbı insanlara o öğretmiştir; hekimliğin tanrısıdır. Asla yalan söylemez; ışığın ve gerçeğin tanrısıdır. Kutsal ağacı defne, hayvanları yunus ve kargadır.
ENYALİOS HARP TANRISI
ATE HATA VE GÜNAH TANRIÇASI
HYBRİS HAYASIZLIK TANRISI
KLOTHO HAYAT İPLİĞİNİ BÜKEN TANRIÇA
HERMAPHRODİTOS HEM ERKEK HEM DİŞİLİĞİ OLAN TANRISAL YARATIK
FURİNA HIRSIZLARIN TANRISI
METİS HİKMET VE TEDBİRLİLİK TANRIÇASI
FRAUDE HİLE TANRIÇASI
ASOPOS IRMAK TANRISI
AİGİNA IRMAK TANRISININ KIZI
ALGOS IZDIRAP TANRISI
PENTHOS KEDER TANRISI
ARTEMİS İFFET TANRIÇASI
SENİUS İHTİYARLIK TANRISI
NEMESİS İNTİKAM TANRIÇASI
POİNE CEZA VE İNTİKAM TANRIÇASI
MOİRALAR KADER TANRIÇALARI
KRONOS KAİNATIN HAKİMİ
PİTHO KANDIRMA TANRIÇASI
THEMİS KANUN VE ADALET TANRIÇASI
ERESBOS KARANLIK TANRISI
FONS KAYNAKLAR TANRIÇASI
PAN KIR TANRISI
VAKANA KIRLARDA DİNLENENLERİ KORUYAN TANRI
PHOBOS KORKU TANRIÇASI
HERAKLES KUVVET TANRISI
ZEUS MUTLAK Evrenin efendisidir. Bütün yaratıcıların hakanı ne kadar tanrı varsa hepsinin efendisidir. Roma'daki adı Jüpiter'dir. Onu kızdıranlara fırlattığı şimşeklerdi silahı. Ağacı meşe, akıl hocası meşe ağaçlarının vatanı olan Dodona'dır. Kurban olarak keçi, koyun ve boynuzları yaldızlarla süslü boğa sunulurmuş Zeus'a. Kendisi göklerin hükümdarı olduğu için için en sevdiği hayvan kartaldır. KUDRET TANRISI
ORFE MÜZİKÇİ OZAN
RİSUS NEŞE TANRISI
ERİS NİFAK TANRIÇASI
FERONİA ORMANLARI KORUYAN TANRIÇA
ULTİO İNTİKAM TANRIÇASI
THANATOS ÖLÜM TANRISI
OİNONE PINAR PERİSİ
AMYKOS POSEİDON'UN OĞLU
******** RÜYALAR TANRISI
BOREAS RÜZGAR TANRISI
ALKYONE RÜZGAR TANRIÇASI
EOLO RÜZGARLARIN BEKÇİSİ
PENELOPE SADAKAT TİM.S.ALİ
HYGİEİA SAĞLIK TANRIÇASI
AKSLEPİOS SAĞLIK VE HEKİMLİK TANRISI
HEPHAİSTOS SANAYİ TANRISI
ARES Zeus ve Hera'nın oğludur. Yunan tanrılarının en sevilmeyenidir. Roma'da adı Mars'tır. Savaş tanrısıdır ama o işi becerebildiğini söylemek zor. Öldürücü ve kana susamış bir tanrıdır ama bir yandan da korkağın tekidir.kurban olarak boğa, erkek domuz, koç ve at sunulurdu. Akbaba ve horoz kutsal hayvanlarıdır.
URANİA SEMAVİ AŞK TANRIÇASI
FEBRİS SICAKLIK TANRIÇASI
FİDES SÖZÜNDE DURMA TANRIÇASI
PERİMELİS SÜRÜLERE GÖZCÜLÜK EDEN PERİLER
EOS ŞAFAK TANRIÇASI
DİONYSOS ŞARAP VE COŞKU TANRISI
ROS ŞEBNEM TANRISI
BİA ŞİDDET TANRIÇASI
RHEME ŞÖHRET TANRIÇASI
FATUM TALİH TANRISI
NEKTAR TANRILARI ÖLÜM.S.ÜZLEŞTİREN İÇKİLER
AMBROSİA TANRILARI ÖLÜM.S.ÜZLEŞTİREN YİYECEKLER
FORS TESADÜF TANRISI
THYKE TESADÜF TANRIÇASI
DEMETER TOPRAK VE TARIM TANRIÇASI Tarım tanrıçasıdır. Kronos ve Rhea'nın kızıdır. Kızının Hades tarafından kaçırılması üzerine bütün dünyayı dolaşmış, sonunda Zeus Hades'e kızı Persophone'yi her yıl altı ay annesinin yanına götürmesi buyruğunu vermiştir.
İKAROS UÇMAYI BAŞARAN İLK İNAN
HYPNOS UYKU TANRISI
PERSEPHONE YERALTI TANRIÇASI
HADES YER ALTINDAKİ ÖLÜLER ÜLKESİNİN TANRISI Zeus'un kardeşidir. Ölülere hükmeden yeraltı tanrısıdır. Ziyaretçi bakımından zengindir. Bu sebeple konukseverdir. Gelenler için ardına kadar açıktır kapısı fakat çıkmak isteyenlere sımsıkı kapalıdır. Yeraltı zenginliklerinin sahibidir. Aynı zamanda, yerden çıkan değerli metaller onu bolluk çokluk ve servet tanrısı yapmıştır. Onu görünmez yapan bir miğferi vardır. Acımasız ve hatta korkunçtu ama sözünden dönmezdi ve kaprisli bir tanrı değildi. Zorla kaçırdığı Persephone ile evlidir. Ölümün tanrısıdır.
ELYSİON YERALTI CENNETİ
AİAKOS YERALTI ÜLKESİNDE ÖLÜLER HAKİMİ
FLORA YEŞEREN BİTKİLER ALEMİ TANRIÇASI
PENİA YOKSULLUK TANRIÇASI
NİKE ZAFER TANRIÇASI
ATHENA ZEKA TANRIÇASI Bilgeliğin, savaşın, bilimin ve sanatın tanrıçasıdır. Yetişkin, zırhlı ve silahlı bir şekilde, babası Zeus'un kafasından doğmuştur. Savaşta acımasız ve cesurdur ancak sadece şehri düşmanlardan korumak için savaşır. Yuları icat ettip, insanların atı evcilleştirmesini sağlamıştır. Aynı zamanda trompet, flüt, çömlek, tırmık, saban, gemi ve savaşta kullanılan at arabası onun icatlarındandır. Kutsal şehri Atina, ağacı zeytin ve hayvanı baykuş ve ejderha'dır. Tanrıçaya kuban olarak öküz sunulmuştur.
DAİMON ZEKA VE İLAHİ KUVVET TANRISI
PLOUTOS ZENGİNLİK TANRISI
HEPHAESTUS Zeus ve Hera'nın oğludur. Fiziksel olarak son derece çirkin ve topal olan tek tanrıdır. Ateşin ve demirin tanrısıdır. Kyklop'larla çalışır. Tüm tanrıların zırhlarını ve silahlarını o yapar. Demir işlemek için bir volkanı kullanır. İyi birde kuyumcudur. Tüm tanrıların yüzüklerini, kolyelerini ve bileziklerin yapar. Kibar ve barıştan hoşlanan bir tanrıdır. TANRISI
APHRODITE Sevginin ve güzelliğin tanrıçasıdır. Roma'da adı Venüs'tür. Hephaestus'un karısıdır. Doğumu hakkında iki söylenti vardır. İlki onun Zeus ve Dione'un kızı olduğudur. İkincisi ise, Cronos hadım edildiğinde denize atılmış olan organından damlayan kanlardan doğduğunu ve kocaman bir midye içinde Kıbrıs'ta karaya çıktığıdır. Ağacı mersin, hayvanları güvercin, kuğu ve serçedir. Knidos'taki Praksiteles'in elinden çıkan heykeli çok ünlüdür. TANRISI
POSEIDON Poseidon, Zeus'un kardeşidir. Bütün denizlerin tanrısıdır. Roma'daki adı Neptune'dür. Depremleri meydana getirende odur. Titan Oceanus'un büyük torunlarından Amphitrite ile evlidir. Silahı dünyayı sallayabilen ve herşeyi paramparça edebilen üç dişli yabasıdır. Yabasıyla büyük dalgaları yatıştırır, denizcilere yardım eder. Zeus'tan sonra diğer tanrılar arasında en güçlü olandır. Yunusların, deniz atlarının ve diğer deniz canlılarının çektiği iki tekerli arabasıyla ilerler.
HESTIA Zeus'un kızkardeşidir. Bakire bir tanrıçadır. Evlerin düzeninden sorumlu olan tanrıçadır. Yeni bir çocuk doğduğunda aileye kabul edilmeden önce onu kutsayandır. Her şehrin Hestia'ya kutsanmış herkese açık bir yer vardır. Burda devamlı ateş yakılır ve asla söndürülmez.

YUNANDA BİLİM

FELSEFE
Felsefe, Eski Yunanistan'da, Anadolu'daki Miletos'ta başlamıştır. Bilinen ilk filozoflar, Miletoslu Thales ve öğrencileri Anaksimandros ile Anaksimenes'tir. Miletos okulu konusundaki bugünkü bilgimiz, daha sonraki yazarların onlara atfettikleri metin parçalarına dayanmaktadır. Bu ilk filozoflar, dış görünüşün ardında bulunan ve her şeyi açıklayabilecek olan bir temel öğeyi ya da gücü bulmaya çalışmışlar, Thales bu öğenin su, Anaksimandros sınırsız ya da sonsuz olan varlık, Anaksimenes'se, hava olduğunu ileri sürmüşlerdir. Herakleitos ve Parmenides gibi filozoflar, dünyanın temelinin değişmezlik ve süreklilik mi, yoksa değişme mi olduğunu ve bir öğenin mi, yoksa birden çok öğenin mi bütün varlıkların temelinde bulunduğunu araştırmışlardır. Eski Yunan felsefesi, Sokrates'ten önce, genellikle bu metafizik sorularla uğraşmıştır.
Yunan Filozofları

Thales Anaksimandros Anaksimenes Anaksagoras Apollonialı Diogenes Sokrates
Eflatun Aristoteles Antisthenes Aristippos Eukleides Empedoldes
Demokritos Eudoksos Diogenes
Demetrios Epikuros Diodoros
Karneades Epiktetos
Arrhianos




TIP Eski Yunanistan'da iyileştirme, "şifa verme" sanatı, adına Delphoi'deki kehanet merkezi kurulmuş olan Apollon kültüyle özdeşleşmişti. Efsaneye göre, Apollon, tıbbı Kheiron'a öğretmiş, o da bu bilgiyi Asklepios'a (Latince adı Aesculapius) aktarmıştır. Asklepios'un M.Ö.1200'e doğru gerçekten yaşamış bir hekim olduğu sanılmaktadır; ama sonradan bir tanrı sayılmış ve şifa tapınaklarında kendisine tapılmıştır. Bu tapınaklarda, dinlenme, beden eğitimi, beslenme rejimi ve büyüden oluşan hastalık tedavisi kayıtları bulunmaktadır. Yunanlıların en önemli hekimlerinden biri Hippokrates'tir. Ayrıca Alkmeon'un hayvanların bedenini incelemek amacıyla kesip biçen ilk hekim olduğu sanılmaktadır. Bununla birlikte kadavra üstünde ilk bilimsel araştırmaları yapan Erasistratos'un laparotomi (karın açma) ameliyatını da ilk olarak gerçekleştirdiği sanılmaktadır.

MİTOLOJİK KAHRAMANLAR

Akhilleus Yunanlılar tarafında Troia savaşına katılan en güçlü kişiydi. Thetis ile Peleus'un oğludur.Zeus'un soyundan gelmiştir. Ölümünden sonra babası ruhlar dünyasına yargıç yapmıştır Akhilles'u.
Amphion Zeus ile Antiope'nin oğlu Zethos'un ikiz kardeşidir. Sanatçı yaratılışlıdır ve müzik ile şiiri çok sever. Liri ile büyük kayaları taşıyarak Thebia şehrinin surlarını örmüştür.
Bellerophontes Düzenbazlığı ile ünlü Sisyphos'un torunu Glaukos'un oğludur. Bir av sırasında kaza ile kardeşi Belleros'u öldürmüştür. Bu yüzden kendisine Bellerophontes "Belleros'u öldüren denilir.
Deukalion Prometheus'un oğludur. Zeus'un saygısızlık içinde bulunan insan soyunu yok etmek için gönderdiği yıldırımlardan sağ kalan iki kişiden biridir. Diğeri karısı Pyrrha'dır. Onların soyundan Ariol, Dor ve İon'ların geldiğine inanılır.
Epaphos Zeus ile İo'nun oğludur.Mısır tahtına geçmiştir. Danaos ve Thebia soylarının onun kanından geldiğine inanılır.
Hektor Yiğit, duygusal, hoşgörülü, özverili bir kişiliktir.Troia kralı Priamos ile karısı Hekabe'nin oğludur.Paris'in kardeşidir.Troia savaşının en önemli isimlerinden biridir.Ama hiçte isteyerek girmemiştir bu savaşa.
Herakles Yunanlıların değil, ölümlü olan bütün efsane kahramanlarının en güçlüsüdür. Gücü sınırsızdır. Tanrıça Hera'nın kini hiç bir zaman onun peşini bırakmamıştır. Zeus ile Alkmene'nin oğludur. Dostlarına bağlıdır ve yardımsever bir kişiliği vardır. Kendisine verilen birçok görevi kahramanca yerine getirmiştir.
Kadmos Thebia kentinin kurucusudur. Agenor'un oğlu, Europa'nın ağabeyidir. Ares'in ejderhasını öldürmüştür ve ceza olarak yedi yıl tanrıya hizmet etmiştir bunun sonucunda. Kurduğu şehre kral olmuştur.
Meleagros Kalydon kralı Oineus'un oğludur. Kalydon domuzu avında geçer öyküsü ve bu maceranın baş kahramanıdır. Kahramanca savaşarak bu canavarı kılıç darbesiyle öldürmüştür.
Niobe Tantalos'un kızıdır. Babası üzerindeki lanet onunda peşini bırakmamış soyundan gelenlerde peşini bırakmayacaktır. Thebia kralı Amphion'nun karısıdır.
Odysseus Yunanlıların en akıllısı ve en kurnazıdır. Homeros'un yazdığı Odysseia adlı yapıtın baş kahramanıdır. Babası Laertes annesi Antikleia'dır. Troia savaşının en önemli isimlerinden biridir.
Oidipus Kadmos'un soyundandır ve Thebia kralıdır. Kadmos'un soyunun laneti onunda peşini bırakmamıştır.
Paris Troia kralı Priamos ile karısı Hekabe'nin oğludur. Diğer adı Aleksandros'tur. Troia savaşının en önemli isimlerinden biridir. Hera, Athena ve Aphrodite'nin katıldığı güzellik yarışmasında hakemlik yapmıştır.
Pelops Tantalos'un oğludur. Birçok uğursuzluk, lanet ve cinayetler onun peşini bırakmamış soyununda peşini bırakmayacaktır. Bu lanetlenme ve cinayet Pelops'un babası Tantalos ile başlar.
Perseus Zeus ile Danae'nin oğludur. Gorgo'lardan ölümlü Medusa'nın başını keserek kendisine verilen görevi yerine Perseus getirmiştir. Yunan kahramanlarının en güçlüsü ve en yiğidi Herakles Perseus'un soyundan gelmektedir.
Theseus Atina kralı Aigeus ile Aithra'nın oğludur. Atinalılar'ın ulusal kahramanıdır. Marathon savaşında Atinalı askerlere yardım ettiğine ve düşmanı bozguna uğrattığına inanılır.
Zethos Zeus ile Antiope'nin oğlu, Ampihon'nun ikiz kardeşidir. Çok güçlüdür ve avcılık ile kavgaya çok düşkündür. Büyük ve ağır kayaları sırtında taşıyarak Thebia şehrinin surlarını örmüştür.

OLYMPOS'TA YAŞAMAYAN TANRILAR


Asklepios Sağlık tanrısıdır.İlyada'da "Kusursuz Hekim" diye geçer adı.Apollon ile Koronis'in oğludur.Asklepios heykellerinde genellikle sakallı ve başında defneden yapılma bir taçla gösterilirdi.Elinde de üzerine yılan sarılmış bir değnek tutardı.
Eos Titan Soylu bir tanrıçadır.Helios ve Selene'nin kızkardeşidir.Şafak tanrıçasıdır.Sol eliyle bir meşale tutan sağ eliylede güller saçan bir nymphe olarak temsil edilirdi.
Eros Aşk tanrısıdır.Ares ile Aphrodite'nin kızıdır.Küçük, sevimli bir oğlan olarak tasarlanan Eros sırtında bir çift küçük kanat ile gösterilirdi.Elinde ok ve yay taşır.Okunun değdiği kişiler aşk ateşinden yanıp tutuşurlar.Bu tanrılar bile olsa.
Hekate Güneş soylu Perses İe ışığın simgesi Asterie'nin kızıdır.Savaşlarda şanı, şerefi dilediğinde verir.Yarışmalarda dilediğine zafer kazandırır.Avcılara yardım eder, sürüleri çoğaltır, azaltı; gençliğin gelişmesini sağlar.Büyücüler, sihirbazlar ondan öğrenirlermiş bildiklerini.
Helios Güneş tanrısıdır Helios.Titan çifti Hyperion ile Tethys'in oğludur.Billudan, elmastan, başka değerli taş ve madenlerden yapılma, yüksek sütunlar üzerinde pırıl pırıl parlayan bir sarayda yaşar.Bir ölümlünün dayanamayacağı kadar parıltılı bir tahtta oturur.Mısır'daki Heliopolis kenti güneş tanrı adına kurulmuştur.
Iris Işık simgesi tanrıçalarından biridir.Deniz tanrı ve tanrıçalarından Thaumas ile Elektra'nın kızıdır.Gökkuşağı tanrıçasıdır.Tanrısal bir habercidir.Birçok rengin oluşturduğu kanatlı, genç ve güzel bir kız olarak tasvir edilirdi.
Moira'lar Yazgı tanrıçalarıdır.Zeus ile Themis'in kızlarıdır."Kletho yaşam ipliğini eğirir, "Lakhosis" yazgı, "Atroos" ise bildiğinden şaşmaz demektir.Alınyazılarını belirler ve hiç kimse değiştiremez bunları.
Pan Doğa tanrısıdır.Hermes ile Penelope'nin oğludur.Yarı insan yarı keçi bir tanrıdır.Bir çift boynuz vardır kafasında.Arkadia ilinde büyük saygı görmüştür.Bal ve keçi sütü sunulurmuş tanrıya.Syrinks denen kavalı ile dağda bayırda dolaşırmış Pan.
Selene Titan soylu tanrıçadır Selene.Helios'un kızkardeşidir.Ay tanrıçasıdır.

No comments:

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik